Viime viikonloppuna emäntä kävi kouluttautumassa paremmaksi kouluttajaksi kanarouvien avulla. Hän osallistui siis Kanakurssi -Workshop I :lle, joka järjestettiin Pro Perron toimesta Pohjois-Savon Opistolla (operantti ehdollistaminen). Jokaiselle kurssilaiselle oli varattuna kaksi kanaa koulutusta varten sekä samalla oli kunnon pläjäys teoriaa. Teoria tosin oli suurimmalta osalta jo emännälle tuttua -kiitos Eläintenkouluttajan monimuoto-opiskelulinjan, jonka hän kävi vuoden 2014 keväällä. Mutta kertaushan on aina opintojen äiti, vai miten se meni? Emännän toinen kana oli varsinainen sähikäinen, nopea liikkeissään ja toinen vähän rauhallisempi, joten olivat kyllä erityyppiset koulutettavat.

Kanat olivat siinä suhteessa mielenkiintoisia koulutettavia, koska niiltä sai kyllä välittömästi rehellisen palautteen siitä, kuinka koulutus on edennyt. Ja virheet näkyivät heti... Kanat olivat myös nopeita, joten oli parannettava omaa reagoimistaan, jotta ehtisi palkitsemaan kanan juuri oikealla hetkellä, jotta haluttu käytös vahvistuisi. Ne myös muuttivat omaa käytöstään varsin nopeasti, joten tarkkana sai olla, jotta toivottu käytös vahvistuisi. Eli kärjistetysti voisi sanoa, että opiskeltiin silmän ja käden yhteistyötä, koordinaatiota, jotta palkitseminen osuisi just nappiin! Eläinten kouluttaminen on kuitenkin enimmäkseen mekaanista taitoa menetelmistä riippumatta. Lisäksi sanotaan, että "se, minkä kanoille voi opettaa kolmessa päivässä, vie koiralta viisi viikkoa..." Eli kanat oppivat todellakin nopeasti! Ne eivät myöskään yritä miellyttää kouluttajaa, vaan ovat vain yksinkertaisesti ahneita...

Tällä kurssilla opetettiin kanoille värierottelua. Tosin heti alkuun, ennen kuin edes kanojen kanssa päästiin toimimaan, harjoiteltiin omaa koordinaatiota nopeusharjoitteella. Tällöin kyllä välillä jyvät lentelivät vähän joka pöydän ääressä, koska porukalle tuli kiire siirtää ruokakippo vaaditun numerolapun päälle, kun tahti vain kiihtyi entisestään...Koordinaatio edelleen vielä vähän hakusessa?

Värierottelussa opetettiin molemmille kanoille keltainen väri, jota kutsuttiin ns kuumaksi väriksi. Eli tätä väriä piti kanojen nokkia saadakseen ruokaa. Pian lisättiin toinen väri siihen rinnalle ja lopulta kolmas väri (keltainen, punainen ja vihreä). Värejä sekoteltiin pöydällä, välillä otettiin keltainen pois, palautettiin takaisin ja aina vain siitä keltaisen nokkasusta sai ruokaa. Jos nokki väärää väriä, piti siitä opettaa pois... Se ainoa oikea väri oli koko ajan keltainen! Kun alkoi tuntumaan, että kana voisi olla jo oppinut kyseisen värin kunnolla, tehtiin testi. Tällöin piti kanan olla nokkimatta kyseistä väriä 20 sek, vaikka muita värejä houkuteltiin nokkimaan siinä silmien edessä (keltainen oli otettu pöydästä pois). Emäntä sai testin läpi molemmilla kanoilla, vaikkakin tällä alla olevalla videolla kana pari sekuntia ennen ajan loppumista nokkasee väärää väriä, mutta toisella kertaa testi meni jo läpi.

23.8.2015_V%C3%A4rierottelu.mp4?img=thum

Oliko kurssi mielenkiintoinen? Oli todellakin! Kotiin viemisinä kurssilta toivottavasti vielä entistä parempaa ajoitusta palkitsemisen suhteen, mutta myös kanojen käsittelyä tuli opittua ja saatiin tuoreita munia. Jatkoa seuraa 2-kurssin muodossa vähän myöhemmin syksyllä...