...ja puupääomistaja!

Sattuipa tässä viikko sitten perjantaina 11pvä, että emäntä oli menossa lenkille koiriensa kanssa aamupäivästä, kun lomalla vielä oli. Kevyenliikenteenväylää pitkin kuljettiin ja kaikki kolme koiraa luonnollisestikin mukana, hihnassa. Huomasipa sitten, että vastaan tulee pyöräilijä kera kahden lapinporokoiransa, koirat irti ja suht kaukana ulkoiluttajastaan. Emäntä siinä sitten tälle vanhemmalle miehelle jo kauempaa huutelemaan pysähdyttyään ensin paikoilleen koirinensa ja otettuaan ne itsensä lähelle, ettei vastaantulija päästäisi koiriaan omiensa luokse, kun tiesi vastaantulevat vielä uroskoiriksi. Ei vaikutusta. Koiria ei kutsuttu luokse saati, että oltaisiin niitä kytketty kiinni. Emäntä odotteli vielä siinä paikoillaan Noks ja Ilo tiukasti sivulla ja Gami heti edessä lyhyessä hihnassa, kun koirat vaan lähestyivät ja kohdalle tultuaan, vanhempi näistä porokoirista otti Gamin kohteekseen ja hyökkäsi päälle. Jepulis jee, kiitti vain h*lvetisti!   Ja Gamihan ei ole sellainen nössö, että antaisi toisen vain höykyttää (kuten taas Ilo on), vaan jos se todella huomaa toisen tulevan päälle, niin kyllähän se itseään puolustaa viimeistään siinä vaiheessa, kun toinen on jo ns ihossa kiinni.

Yhteenotto oli pikainen, koska emäntä sai Gamin pois tilanteesta hihnasta kiskaisemalla ja kiroamalla niin maan perskuleesti! Kirosi vielä miehellekin, kun vihdoin ja viimein tuli kohdalle (ja koiransa jatkoivat taas matkaa eteenpäin, edelleen irti... ). Vasta, kun mies oli liuennut paikalta anteeksipyytelemättä (!), huomasi emäntä, että Gamin suusta tulee verta. Ja eikun asiaa tutkimaan.

Oikea yläkulmahammas oli napsahtanut poikki!!! Hampaan ydin näkyi ja sieltä valui verta. Lisäksi loppuosa hampaasta oli lohjennut varsin kiitettävästi niin, että se lohkeama ulottui ikeneen asti ja siinä oli varsin terävät reunat joka suuntaan. Tässä vaiheessa emäntä alkoi jo huutelemaan miehen perään, että eläinlääkärin reissua on tulossa, mutta eipä heikä noteerannut. Tai kuullut...  Noh, se mieshenkilö kyllä kuuli, joka juuri sillä hetkellä oli emännän kohdalla   Sieltä siis tuli kävelylenkillä oleva mies tämän irtokoirien ulkoiluttajan perässä...

Ei muuta kuin soittelemaan eläinlääkäriin ja koiraa viemään sinne näytille. Kyllähän emäntä jo valmiiksi tiesi, että jotain tuolle hampaalle ON tehtävä! Sitä ei voi jättää hoitamatta. Ja niinhän siinä oli, että omalta eläinlääkäriltä tuli kehotus mennä hammaslääkärin paikkeille. Saatiin kyllä jo nyt valmiiksi antibioottikuuri koiruudelle.

Maanantaina 14 pvä emäntä kävi sitten koiruuden kanssa hammaslääkärillä (JEE!!! Kuopiossa on sellainen, joten ei tarvinnut lähteä merta edemmäksi kalaan!  ) ja "tuomiohan" oli, että ainoa vaihtoehto hampaalle on juurihoito... Hoitamatta sitä ei voi jättää mitenkään, koska tekee vain ajanmittaan pahempaa jälkeä ja enemmän vahinkoa. Poiskaan sitä ei kannata ottaa, koska hammas on muutoin täysin terve ja kulmahampaan juuret ulottuvat pitkälle leukaluihin. Uusi antibioottikuuri matkaan sekä kipulääke. Uusi antibiootti siitä syystä, että nyt matkaan annettu lääke kohdistuu vielä paremmin jo valmiiksi hampaan juuriin ja yleensäkin syvemmälle, joten on jo valmiiksi siellä "auttamassa" hoidon alkamista.

Hammasprojekti alkaa nyt tänään eli ensimmäinen juurihoito edessä, toinen osa juurihoidosta tulee parin viikon kuluttua ja sitten pitäisi kaiken olla kunnossa.

Katkennut hammas, oikea yläkulmahammas: (kuva otettu 4 tuntia tapahtuneen jälkeen)

Ja vastaavasti täysin ehjä vasen yläkulmahammas vertailun vuoksi:

Tämän episodin jäljiltä on sitten Noks alkanut räyhäämään, vihaisesti, suht jokaiselle vastaantulevalle koiralle, joka vähänkin erehtyy tuijottamaan, saati päästämään jotain mölyä itsestään. Kuitenkin se on ihan nätisti jo kulkenut ohi muutamaan poikkeusta lukuunottamatta (jotka muutoinkin jo räyhäävät kaukaa). Eikä Gamikaan enää välttämättä kauniisti ohi kulje näissä tapauksissa, kuten on normaalisti tehnyt, vaan karvat pystyssä ja häntä tötteröllä kulkee ohi. Ilo-höpsö ei ole moksiskaan

Että kiitti vaan sulle vatipää. Toivottavasti osaat jatkossa ottaa koirasi kiinni, kun muita tulee vastaan. Ja varsinkin, kun tiedät oman koirasi olevan niin hyvin oman arvonsa tunteva, että se voi muiden päälle tulla. Mutta tämä on varsin turha toive, koska kuulemma koirasi ei osaa itse suoraan paskoa pussiin... Jep, jep.